EDİRNE AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU
Kurum Müdürü

Edirne Açık Cezaevi Binası H.1299-M.1883 yılında Ziraat Okulu olarak Vali Kadri Paşa tarafından yapılmıştır.İki katlı alt kârgir,üst kat ahşap olan Ziraat Okulu Padişah Abdülhamid’in emriyle inşa edilmiş ve Cumhuriyet devrinüst katı yani ahşap kısmı yıktırılarak bina dört taraflı ve ortası avlulu olacak şekilde tamir görerek cezaevi olarak hizmete girmiştir.

Binanın büyük bordo kapısının iki tarafında bulunan kitabe sabık Maarif Nazırı Münif Efendi tarafından kaleme alınmıştır.Kitabe Cumhuriyet devrinde 1973 senesine kadar üstü sıva ile örtülü idi.Bu sıva,Cezaevi Savcısı İsmail Cüneyt Kut tarafından kazıtılarak tekrar ortaya çıkarılmıştır.1992 yılında çıkan yangında bina kullanılamaz hale gelmiştir.

Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun eski binaları, Cumhuriyetin ilk yıllarında garnizon olarak kullanılan tarihi bir binadır. Bu bina, ilk yıllardan sonra ziraat mektebine dönüştürülmüş ve 1947 yılına kadar ziraat mektebi olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. 1949 yılında, iş esnasına dayalı infaz müessesine çevrilmek üzere İmralı Ceza İnfaz Kurumu mahkûmları tarafından binanın onarımı ve ek olarak yapılan yeni binalar, idare binası, ambarlar, depolar, ahır ve koyun ağılları yapılmış 1949 yılında faaliyete açılmıştır. Ceza infaz kurumumuz arazisinin 3815,00 metrekaresi üzerine inşa edilmiş 15 binadan oluşmuş 1920 kişi kapasitelidir. Ceza infaz kurumunun su ihtiyacı kendi arazisinde bulunan su kuyularından sağlanmakta olup, kanalizasyon sistemi, ceza infaz kurumu arazisi içinde bulunan bir fosseptik çukuruna bağlanmıştır. Ceza infaz kurumumuzun 3145 dönüm alan üzerinde buğday, ayçiçeği, çeltik, şekerpancarı, silajlık mısır, sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. 1.300 dönüm açık ceza infaz kurumu hayvancılık ünitelerindeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlatılmasında mera olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı olup, işleyiş amacı suç işleyip de mahkûm olan hükümlüleri kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde ıslah etmek, meslek edindirmek ve topluma kazandırmak esasına dayalı açık bir ceza infaz kurumudur.
Açık ceza infaz kurumumuz;  yaklaşık 4.435 dönüm arazi üzerinde Mülkiyet Adalet Bakanlığı’na aittir. Büyük Döllük köyü yolu üzerinde adliyeye 6 km uzaklıktadır.  

Açık ceza infaz kurumumuz Türk Patent Enstitüsü’nden 02.06.2005 tarihi itibari ile EDAC ismi ile marka tescil belgesi almıştır. Ayrıca 17.11.2006 tarihinde Edirne Belediye Başkanlığından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile gıda maddesi üreten işyerlerine ait gıda sicil belgesi almıştır. Kurumumuzda üretmiş olduğumuz et, yumurta, pirinç vb. gibi gıda ürettiğimiz işkolları ve atölyelerimiz Türk gıda kodeksine uygun olarak daha hijyenik bir ortamda üretimi yapılması sağlanmış EDAC markası ile olarak satışı yapılmaktadır.

Ceza infaz kurumumuz iş yurdu faaliyetleri bünyesinde tarım ve hayvancılık iş kolu,  unlu mamuller (fırın) iş kolu, kispet - terzi atölyesi, çay ocakları iş kolu, marangoz atölyesi ve temizlik iş kolu faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Kurumumuz atölyelerinde yapılan mamul ürünlerimiz Marmara Bölgesinde bulunan Ceza İnfaz Kurumlarında, hükümlü kantininde ve Edirne şehir merkezinde bulunan satış mağazalarımızda halka satışa sunulmaktadır. Kurumumuz temizlik iş kolu faaliyetleri bünyesinde Edirne Tapu Müdürlüğünün 4640 m2 park ve bahçelerinin bakımı ile 3000 m2 kapalı alanının temizlik işlerini yapmaktadır.

Aynı zamanda Edirne ve ilçelerinde çiftçilikle uğraşan şahıslara tohumluk buğday, çeltik, damızlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışları yapılmaktadır. Faaliyetlerimiz geçmiş yıllarda olduğu gibi hatta daha da iyi bir planlama ve organizasyonla, daha bilinçli bir şekilde en üst seviyede devam etmektedir. Ayrıca açık ceza infaz kurumumuzda cezalarını infaz eden hükümlülerimize meslek ve sanat öğrenmelerini sağlamak, bilinçli tarım ve hayvancılık öğretmek bunun yanı sıra atıl olan işgücünü ülke ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamak, böylelikle tahliyelerinden sonra yeniden suç işlemelerinin önüne geçerek topluma kazandırmaları amaçlanmıştır.

                                                                                                                                                                                                  Abdülhamit DENİZCİ

                                                                                                                                                                                                     KURUM MÜDÜRÜ